Slik får du en el-sikker jul
Vi gir deg noen nyttige råd og tips om el-sikkerhet i jula.
Desember er en tid for kos og hygge, men visste du at over halvparten av boligbrannene i Norge skyldes tekniske feil med, eller feil bruk av elektriske installasjoner, inkludert julebelysning? Høysesongen for slike branner er dessverre rett rundt hjørnet.
For å sikre at du får en trygg julefeiring, har vi samlet noen nyttige råd om elsikkerhet i jula.
Bruk av skjøteledning
- Unngå overdreven bruk av skjøteledninger og seriekobling. Spesielt til apparater som bruker mye strøm. Overbelastning kan føre til overoppheting og brann.
- Sørg for at skjøteledningene er hele og fri for skader.
- Bruk kun skjøteledninger som er laget for utendørs bruk når du pynter ute. Disse skal plugges inn i utekontakter som er montert av en elektroinstallatør. Padder med mange stikkontakter kan også utgjøre en brannfelle. Vi anbefaler derfor å installere flere stikkontakter på veggen.
Trygg bruk av julebelysning
- Sjekk at alle elektriske juledekorasjoner er i god stand før bruk. Gamle eller skadede julelys kan kortslutte og forårsake brann.
- Bruk kun lys og skjøteledninger som er godkjent for utendørs bruk når du pynter ute.
- La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet hvor den kan komme i klem eller bli skadet.
- LED-lys bruker mindre strøm og varer lenger. De blir også mindre varme enn tradisjonelle lyspærer. Da blir det mindre sjanse for at noe skal ta fyr. Har du gamle julelys, kan det være en god ide å bytte til LED-lys.
- Det er viktig at man sjekker at julebelysningen er CE-merket. Det viser at produktet er testet etter gjeldende krav. Utendørs julelys skal være merket med en høy IP-kode, for eksempel 55 eller høyere.
- Slå av julebelysningen når du forlater huset eller går til sengs. Dette gjelder spesielt ved bruk av innendørs belysning. Lyslenker består av mange små lamper, og hvis en eller flere lamper slutter å virke vil resten lyse med økt styrke. Lampene kan da bli for varme og føre til at julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten tar fyr.
Generelle tips
- Sørg for at røykvarslerne fungerer og bytt batteri regelmessig, spesielt før julehøytiden.
- Vær tilstede og våken når du bruker elektriske apparater.
- Ikke lad mobiltelefon eller andre elektriske apparater om natten.
- Bruk komfyrvakt for å unngå tørrkoking og brann på kjøkkenet.
Du kan også finne mere informasjon om elsikkerhet i jula på
elsikkerhetsportalen.no
Ellers oppfordrer vi deg mer enn gjerne til å besøke landingssiden til vår nye rådgiver innen elsikkerhet, Glitra
her