Mann leser på mobilen sin på kjøkkenet

Erstatning

Hva bør du gjøre ved økonomisk tap?

Hvis du har hatt økonomisk tap som du mener Glitre Nett er ansvarlig for, bør du ta kontakt med ditt forsikringsselskap. Det gir som regel det raskeste oppgjøret for deg.

Forsikringsselskapet har mulighet til å fremme regress (tilbakebetaling av utlegg) overfor Glitre Nett, dersom vi har erstatningsansvar. Regressmuligheten gjelder også for kundens egenandel.
Hvis du allikevel ønsker å søke erstatning direkte fra Glitre Nett må det gjøres via skjema for «Erstatning» på . Vær oppmerksom på at det kan være en krevende prosess å kartlegge hva som er skjedd og at behandlingen av din søknad kan ta tid.
Tidsfrist for å melde krav om erstatning til Glitre Nett er senest to måneder etter at skaden oppstod. Hvis meldefristen er utløpt, kan du miste retten til å få vurdert ditt erstatningskrav.
For at det skal foreligge erstatningsansvar for nettselskapet er det tre vilkår som må være oppfylt:
  1. Det må foreligge et ansvarsgrunnlag.
  2. Et dokumentert økonomisk tap som kan måles i kroner.
  3. Årsakssammenheng mellom feilen og den oppståtte skade.

1. Ansvarsgrunnlag

For næringskunder gjelder et uaktsomhetsansvar: Nettselskapet må ha opptrådt klanderverdig eller med forsett for at det skal foreligge ansvarsgrunnlag. Det sentrale her er om nettselskapet kan bebreides for tapet som har oppstått. Det vil si om nettselskapets handlemåte anses som et markert avvik fra "normal handlemåte". Dersom nettselskapet har overholdt gjeldende regler og forskrifter er utgangspunktet at handlemåten ikke kan karakteriseres som uaktsom.
For forbrukerkunder gjelder et kontrollansvar: Nettselskapet er ansvarlig for økonomiske tap som følge av kontraktsbrudd som ligger innenfor nettselskapets kontroll. Det vil si at hendelsen som har forårsaket skade må være et forhold som nettselskapet kan ha påvirknings- og kontrollmulighet overfor. Skader som oppstår som følge av lyn og torden er i utgangspunktet utenfor nettselskapets kontroll, og vil i de fleste saker ikke gi grunnlag for erstatning. Det samme gjelder for uvanlig vær (ekstremvær).

2. Dokumentasjon av økonomisk tap

Kunden må dokumentere sitt økonomiske tap. Vi trenger derfor takstrapport hvor det fremkommer tydelig hva som har forårsaket skadene, status på hvilke komponenter som er defekte sammen med en kostnadsoversikt og bilder. Dette gjelder for hver komponent/løsøre/gjenstand som det kreves erstatning for. Erstatningen beregnes ut ifra gjenstandens verdi på skadetidspunktet.

3. Årsakssammenheng

Det må foreligge en årsakssammenheng mellom feilen i vårt strømnett og skaden som har oppstått.

Hva har kunden ansvar for?

Kunden er selv ansvarlig for feil i eget anlegg, som for eksempel jordfeil, defekte sikringer, skade på inntak eller lignende. I den grad slike forhold er årsaken til kundens påståtte tap, foreligger det ikke et kontraktsbrudd fra nettselskapets side. I henhold til eltilsynsloven har den enkelte anleggseier, eller bruker, selv ansvaret for at det elektriske anlegget i boligen til enhver tid er i forskriftsmessig stand og tilfredsstillende dimensjonert for bruken. Anleggseier er ansvarlig for å sikre eget elektrisk anlegg mot ytre påvirkninger som man kan forvente.

Kundens plikt til å begrense skadeomfanget

Kunden har plikt til å begrense skadeomfanget. Forsømmer kunden sin tapsbegrensningsplikt kan erstatningen bli redusert eller falle bort. Skadeomfanget kan begrenses gjennom forebyggende tiltak eller tiltak kunden iverksetter etter en skadehendelse.
Det enkleste forebyggende tiltaket er å legge ut hovedsikringen med en gang man merker at noe er galt med spenningen. Andre forebyggende tiltak er installasjon av ulike typer vern. Dette kan være overspenningsvern mot lynoverspenninger, som er påbudt i nye installasjoner etter 2012, men også mer avanserte spenningsovervåkingsreléer som kan detektere flere typer spenningsproblemer som kan oppstå ved feil i nettet. Det anbefales på det sterkeste å installere slik overvåking dersom man har kostbart og følsomt utstyr slik som f. eks. store varmepumper eller brønnpumper dersom dette ikke har tilstrekkelig innebygd beskyttelse.
Hvis uhellet er ute og utstyr allerede er skadet så må man så langt som mulig søke å begrense ytterligere tap. Det betyr f. eks. at hvis fryseboksen eller kjøleskapet går i stykker må man finne andre steder å oppbevare mat og frysevarer. Hvis elektrisk oppvarming slutter å fungere så bør man ha en alternativ oppvarmingskilde som ved- eller gassovn for å hindre frostskader på vannrør.
Kunder som ikke har sine anlegg under daglig tilsyn, f. eks. hyttekunder, må iverksette nødvendige tilsynsordninger eller andre forebyggende tiltak slik at skader unngås/begrenses. Ved strømbrudd så hender det at jordfeilautomater slår ut, og da vil hele eller deler av installasjonen være uten strøm frem til kunden legger inn jordfeilautomaten igjen manuelt.
Det vil fra tid til annen oppstå strømbrudd eller planlagte strømstanser. Nettkunder som er særlig avhengig av sikker og stabil strømleveranse plikter selv å iverksette egnede sikkerhetstiltak.

Utgifter til feilsøking i eget anlegg

Er du strømløs og usikker på om feilen er i eget anlegg? Da kan det være lurt å sjekke eget anlegg først. Kunden er selv ansvarlig for kontroll av eget anlegg, og for at anlegget er i forskriftsmessig stand. Eventuell hjelp til feilsøking må derfor dekkes av kunden selv.
Dersom det ikke er feil i kundens eget anlegg, er det viktig at kunden eller installatør kontakter vår feilmeldingstjeneste. Vi vil sende ut montører for å sjekke/utbedre feilen i vårt nett.
Noen ganger kan det oppstå tvil om hvor feilen faktisk er, før feilsøking starter. Da er det viktig at kunden kontakter Glitre Nett, slik at vi kan vurdere situasjonen. Dersom kunden da får beskjed om å kontakte elektriker, og det likevel viser seg at feilen er i vårt anlegg, vil vi dekke utgifter til elektrikerregning i etterkant. Eget skjema for “Erstatning” på må benyttes.
Her er noen tips og råd til .

Reklamasjonsfrist

En kunde mister retten til erstatning dersom nettselskapet ikke får beskjed om hendelsen «innen rimelig tid» etter at han eller hun oppdaget eller burde ha oppdaget dette. Normalt vil det si 2 måneder etter at kunden oppdager skaden. Se for øvrig foreldelsesloven.

Klagemulighet

Når saken er ferdigbehandlet gis det skriftlig tilbakemelding til kunden. Forbrukerkunder kan påklage et avslag på erstatning til Elklagenemnda. Les mer om dette: