DataArena er prosjekt støttet av Forskningsrådets Energi X-program, og ledet av Glitre Nett. Prosjektet skal gå over tre år, og målet er å utvikle løsninger for effektiv nettilknytning. Den økonomiske rammen for prosjektet er på rundt 21 millioner kroner.
Elektrifisering er en viktig del av det grønne skiftet, og omfanget vil øke betraktelig i årene som kommer. Det mange ikke tenker over er at nettet ikke kan levere nok effekt til at alle kan bygge alt de ønsker hvor de ønsker det. Stor pågang fra utbyggere har ført til lang saksbehandlingstid. Glitre Nett har derfor sammen med sentrale samfunnsaktører på Agder søkt forskningsrådet og fått tildelt forskningsmidler til et prosjekt som skal utvikle en simuleringstjeneste for å få fortgang i tilknytning av nye utbygginger.
DataArena har til hensikt å informere og opplyse om status for nettkapasiteten i det elektriske strømnettet hvor Glitre Nett er konsesjonær.

Bakgrunn for prosjektet

DataArena er et såkalt IPN-prosjekt – innovasjonsprosjekt i næringslivet. Dette er innovasjon som skal være nytt og nyttig, og ikke bare forskning. Innovasjonsprosjektet skal føre til fornyelse og bærekraftig verdiskaping for bedriftene som deltar i prosjektet. Det skal også gi samfunnsøkonomiske gevinster ved at ny kunnskap og nye løsninger blir tilgjengelige.
Glitre Nett ønsker å samarbeide med utbyggere, og i prosjektet skal det tilrettelegges for dette gjennom en web-basert løsning som gjør det mulig å plassere for eksempel ladestasjoner for elbil slik at en sikrer optimal utnyttelse av strømnettet. Ved å synliggjøre flere muligheter kan flere være med og dele kostnaden med tilknytning.
De store gevinstene ved prosjektet ligger i bruk av nytt dataunderlag for raskere og bedre beslutninger for utbygging og forsterking av strømnettet. Samtidig bidrar løsningen til at utbyggerne får bedre oversikt over nettkapasiteten i kraftsystemet, og kan optimalisere lokasjon med tanke på tilknytningskostnader.
Samkjøring av utredninger for flere utbyggere gjør at nettselskapet kan bygge riktig nett til riktig tid, og gi en mer rettferdig kostnadsdeling av anleggsbidrag mellom utbyggere som samlokaliseres. Det gir også bedre grunnlag for å utarbeide kommunens planverk tilpasset hensynet til elektrifisering, og hjelp til optimal lokalisering av utbyggers prosjekt ut fra effekttilgang, kostnad, miljøhensyn og alternativer til nettutbygging.
Effekter fra DataArena er raskere og bedre beslutninger for utbygging og forsterking av nettet, som gir god samfunnsplanlegging for kommunene. Eksempler er raskere utbygging av ladeinfrastruktur og kortere vei mot 0-vekst målet innen transport vil medføre raskere overgang til el-transport- Økt kunnskap og forståelse for muligheter og begrensninger innen nettutbygging gjør det lettere for alle utbyggere å velge de beste løsningene.

Simuleringstjeneste

Prosjekt DataArena utvikler en simuleringstjeneste som forenkler og hever kvaliteten i elektrifiseringen av regionen. Dette oppnås gjennom å utnytte og integrere data og modeller fra nettselskapet og ulike samfunnsaktører (utbyggere), presentere informasjonen i en kartbasert løsning og tilby en dialog rundt utbyggingsprosjekter. Prosjektet DataArena spør derfor:
  • Hvordan kan ny teknologi i form av datakilder og software utnyttes som et middel for å sikre en mer helhetlig og bedre utbygging av elektrisitetsnettet i regionen?
  • Hvordan skal et slikt softwareverktøy utformes, slik at utbyggere skal kunne bidra med informasjon og i større grad selv vurdere utbyggingsprosjekter?
Prosjektet utvikler og tester en løsning som etablerer en forståelse av informasjons- og tilbakemeldingsbehovet til brukerne, samt hvilke data som skal inkluderes i den teknologiske modellen for å understøtte utbyggingsprosjektene. Detaljeringsgrad og kunnskap om årsak-virkning av mekanismer som gir nytteverdi står sentralt i prosjektet.

Informasjon om kartet

DataArena har til hensikt å informere og opplyse om status for nettkapasiteten i det elektriske strømnettet hvor Glitre Nett er konsesjonær. Kapasitetskartet er kun veiledende. Effektintervallet angitt i kartet kan ikke benyttes som planleggingsgrunnlag for tilknytning av nytt forbruk. Nettkapasitet for tilknytning av nye kunder må alltid avklares konkret med Glitre Nett.
Nettkapasiteten i kartet gjelder for større tilknytningsforespørsler til det lokale distribusjonsnettet. Eventuell mulighet for tilknytning på betingelser må alltid avklares konkret med Glitre Nett i hver sak. Nærmere informasjon om køordning for større tilknytningsforespørsler, reservasjon og tildeling av nettkapasitet, og for beskrivelse av tilknytning av kunder i gruppen vanlig forsyning er gitt her.
Polygonene i kartet dekker området hvor Glitre Nett er konsesjonær. Polygonene gir en illustrasjon for utstrekningen av forsyningsområdet under hver transformatorstasjon. Forbruket i lokalt distribusjonsnett tilknyttes normalt transformatorstasjonen i et forsyningsområde.
Nettkapasitet for tilknytning av større kunder
Nettselskapene må sikre at strømforsyningen kan opprettholdes selv ved uønskede hendelser og feil (utfall), eller ved planlagte driftsstanser i kraftsystemet. Under feil og driftsstanser vil belastningen av nettanleggene i kraftsystemet endres, og flaskehalser kan oppstå. Følgelig vil også nettkapasiteten i kraftsystemet endres.

Nettkapasiteten som oppgis i kartet for tilknytning av større kunder estimerer ledig kapasitet for tilknytning til lokalt distribusjonsnett, og har til hensikt å representere restkapasiteten som det er driftsmessig forsvarlig å tilknytte. Det innebærer blant annet at tilknytninger av nye kunder med et samlet effektuttak innenfor restkapasiteten ikke vil påvirke leveringskvaliteten til eksisterende kunder verken ved utfall eller driftsstanser i distribusjonsnettet. Vurdering av driftsmessig forsvarlighet hensyntar også eventuelle begrensninger i regionalt distribusjonsnett og transmisjonsnettet.

Nettilknytning med betingelser
Dersom det ikke er driftsmessig forsvarlig å tilknytte en kunde kan nettselskapet, som et alternativ til å forsterke nettet, tilknytte nye kunder med betingelser om utkobling eller betingelser om reduksjon av forbruk ved behov.

Nettkapasiteten som oppgis i kartet for tilknytninger med betingelser, har til hensikt å representere den tilgjengelige restkapasiteten i distribusjonsnettet som det kan være aktuelt å tilknytte med betingelser. Alle forespørsler om nettilknytning hvor avtale om tilknytning med betingelser kan være aktuelt må alltid avklares særskilt med Glitre Nett i hvert tilfelle.

Merk at estimatene som oppgis for nettkapasitet med betingelser verken hensyntar eventuelle begrensninger i regionalt distribusjonsnett eller i transmisjonsnettet, eller flaskehalser i det lokale distribusjonsnettet.

Begreper

Driftsmessig forsvarlig
Nettselskaper må sikre at strømforsyningen kan opprettholdes selv ved uønskede hendelser og feil (utfall), eller ved planlagte driftsstanser i kraftsystemet. Under feil og driftsstans vil belastningen av nettanleggene i kraftsystemet endres, og flaskehalser kan oppstå. Følgelig vil også nettkapasiteten i kraftsystemet endres.
«Når vi bruker begrepet «driftsmessig forsvarlig» handler det om at tilknytning av en ny kunde til strømnettet ikke skal gå ut over leveringskvaliteten til eksisterende kunder, både ved intakt nett, ved uønskede hendelser, feil eller ved planlagte driftsstanser.»
Tilgjengelig kapasitet
Den restkapasiteten i strømnettet som kan brukes uten at det påvirker leveringskvaliteten («driftsmessig forsvarlig»).
Normal (tilknytning)
Tilknytning som er driftsmessig forsvarlig og i henhold til normale vilkår.
Betinget (tilknytning)
Hvis det ikke er driftsmessig forsvarlig å tilknytte en kunde, kan nettselskapet som et alternativ til å forsterke strømnettet, tilknytte nye kunder med betingelser om utkobling eller reduksjon av forbruk ved behov. Også omtalt som «tilknytning på vilkår».
Reservert kapasitet
Summert kapasitet for kunder som trenger tilknytning til nett på over 1 MW, og som har kommet langt i tilknytningsprosessen. Dette inkluderer kunder som har inngått avtale med nettselskapet om koordinert prosjektutvikling og / eller har inngått avtale om anleggsbidrag.
Forespurt kapasitet
Summert kapasitet for kunder som trenger tilknytning til nett på over 1 MW, men som fortsatt er på et tidlig stadium i tilknytningsprosessen. Kundene har ennå ikke inngått avtale om koordinert prosjektutvikling eller avtale om anleggsbidrag.

Prosjektsammendrag

Elektrifisering er et sikkert utviklingstrekk i det grønne skiftet og omfanget av elektrifiseringsprosjekter vil øke betraktelig i perioden fram mot 2030. Det må bygges kunnskap om faktorer og mekanismer som er avgjørende for elektrifiseringsbeslutninger i samfunnet.
Nettselskapenes prosesser for behandling av tilknytningssaker trenger å tilpasses politiske ambisjoner og utbyggingstakt. Det er behov for nye analyseverktøy, og tilgjengeliggjøring av informasjon for utbyggere for å få nettselskapenes ressursene til å strekke til i en situasjon med økende effektbehov. Ulike aktører har løsninger innrettet mot hver sine mål, men det finnes ikke modeller som integrerer de ulike behovene og således adresserer avhengighetene mellom disse.
DataArena utvikler en teknisk løsning som evner å ta inn relevante data fra ulike samfunnsaktører for å simulere og optimalisere nettutbygging innenfor ulike tidsskalaer.
Prosjektinformasjon
  • Type prosjekt : IPN 332323 – Støttet av NFR
  • Tidsrom : 2022 – 2024
  • Budsjett : 21 MNOK
  • Støtte : 7,5 MNO
Roller
  • Glitre Nett - Prosjekteier
  • Institutt for Energiteknikk - FoU-partner
  • Edge Consulting - Utviklingspartner
  • DIGIN (Energi Norge) - erfaringsutveksling med nettbransjen.
    Mulig testing/pilotering
  • Brukere med behov for elektrisk kapasitet: Agder Kollektivtrafikk​, Arendal Kommune, Arendal og Grimstad Taxi​, Agder Fylkeskommune​, Arendal Næringsforening​, Arendal Havn​

Prosjektpublikasjoner og presentasjoner

Glitre Nett har fått med seg Energi Norge, Agder Kollektivtrafikk (AKT), Arendal Kommune, Agder Fylkeskommune, Arendal Havn, Arendal og Grimstad taxi og Arendal Næringsforening i prosjektet. I tillegg vil Egde Consulting stå for teknisk utvikling, og Institutt for Energiteknikk være forskningspartner.
Nettkapasiteten i kartet estimerer ledig kapasitet for tilknytning til det lokale distribusjonsnettet. Estimatene for nettkapasitet er kun veiledende. Estimatene for ledig nettkapasitet og forsyningsområdenes utstrekning kan ikke benyttes som planleggingsgrunnlag for tilknytning av nytt forbruk. Nettkapasitet for tilknytning av nye kunder må alltid avklares konkret med Glitre Nett.