Et bolighus med solceller på taket.

Plusskunde og solceller

Ønsker du å bygge solcelleanlegg, sette opp en liten vindturbin eller har du et mikrokraftverk på eiendommen din?

Glitre Nett får stadig flere forespørsler fra kunder som ønsker å bli plusskunder. Ønsker du å bygge solcelleanlegg, sette opp en liten vindturbin eller har du et mikrokraftverk på eiendommen din? Ønsker du å installere batteri? Da kan du bli plusskunde.
Det er Reguleringsmyndigheten (RME) som setter kravene for plusskundeordningen. Du kan lese mer om dette på  (nve.no).
Vi ønsker å forenkle prosessen med å bli plusskunde, og har derfor laget noen verktøy for deg og din elektroinstallatør.
Før du begynner på trinnene beskrevet under, kan det være lurt å ha lest gjennom
NB! Dersom du ikke har en AMS-måler med aktiv kommunikasjonsenhet, må dette ordnes før din elektroinstallatør sender inn nettmelding om tilknytning av produksjonsanlegg til Glitre Nett. Trenger du hjelp til dette kan du ta kontakt med vårt kundesenter på telefon nummer 38 60 72 72 eller via

Hvordan bli plusskunde?

Trinn 1 - Valg av effekt

Hvor mange kW ønsker du å installere? Du eller din elektroinstallatør kan få en automatisk vurdering av hvilken effekt som kan installeres hos deg.
Enfase produksjonsanlegg mindre enn 16 A (3,7 kW) eller trefase produksjonsanlegg mindre enn 16 A (6, 4kW) kan du knytte til uten å bruke effektkalkulatoren - gå direkte til trinn 2.
For effekt utover dette, bruk vår effektkalkulator:

Ønsker du å bli plusskunde?

Planlegger du å installere solceller eller annen energiproduksjon bak din måler? Legg inn ditt målepunktID i feltet under for å beregne hvor stor effekt du kan produsere.
MålepunktID består av 10+8 siffer og starter med 7070575000. MålepunktID finner du på din strømregning.

Trinn 2 - Godta vilkår

Når du har bestemt deg for å bli plusskunde, må du godta vilkår for tilknytning. Dette gjør du ved å
Velg "Skjemaer" og deretter "Innmatingsvilkår". Se til at du har valgt riktig målepunkt-ID før du åpner skjemaet. Bekreft vilkår.
Gjelder det en ny installasjon må det først opprettes en kontrakt for å få tilgang til Min side.

Trinn 3 – Forhåndsmelding

Når du har valgt hvilken effekt du ønsker å installere (trinn 1), og godkjent vilkårene for tilknytning (trinn 2), skal din elektroinstallatør sende nettmelding til Glitre Nett.

Når Glitre Nett har mottatt nettmeldingen, vil vi foreta en beregning for å undersøke om det er kapasitet i lavspentnettet til ønsket effekt. Dersom dette er i orden, blir nettmeldingen godkjent og elektroinstallatøren kan starte arbeidet med installering av produksjonsanlegget ditt.
Ønsker du en effekt som er større enn resultatet effektkalkulatoren gir, må Glitre Nett først vurdere forsterkning av hele eller deler av lavspentnettet frem til ditt tilknytningspunkt. I de tilfellene må forsterkningen være utført før ønsket effekt kan installeres.

Trinn 4 – Installasjon og ferdigmelding

Når produksjonsanlegget er montert og tilkoblet din el-installasjon, skal din elektroinstallatør ferdigmelde arbeidet til Glitre Nett.
Når meldingen er sendt inn, vil anlegget ditt bli registrert i våre systemer med produksjon. For at dette skal skje, er det to kriterier som må være oppfylt:
  • Innmatingsvilkårene må være akseptert på Min side
  • Innsendt nettmelding må være godkjent
Kunder vil ikke få betalt for innmatet produksjon før overnevnte kriterier er gjennomført og godkjent. Det kriteriet som er senest oppfylt danner grunnlaget for oppstartsdato for produksjon.
Etter at ferdigmeldingen er mottatt vil det sendes ut en bekreftelse til deg på e-post når registreringen er gjennomført (vanligvis i løpet av 1-2 uker). Sjekk at vi har registrert riktig epost-adresse på Min side.
Vi anbefaler at anlegget er registrert på samme kundenummer under hele prosessen.

Trinn 5 – Avtale med strømleverandør

For å kunne selge overskuddskraft, må du som plusskunde ta kontakt med din strømleverandør og inngå en strømavtale om både kjøp og salg.
Det er ikke alle strømleverandører som har avtaler for plusskunder. Dersom du har en strømleverandør som ikke håndterer overskuddskraft, må du bytte strømleverandør.
Les mer om hvordan du kan velge strømleverandør .

Trinn 6 – Du er nå plusskunde

Du produserer nå kraft bak din måler. Den kraften du ikke bruker selv vil bli matet inn i strømnettet, og du får betalt av din strømleverandør for overskuddskraften.
Informasjon om nettleie for plusskunder finner du .
Ved å logge inn på , eller logge inn på kan du hente timesverdier fra AMS-måleren for forbruk og overskuddskraft.
Merk at verdiene her viser overskuddskraften som er matet ut på strømnettet. Ønsker du å se din totale mengde produksjon, må du hente verdier direkte fra ditt produksjonsutstyr.

Spørsmål og svar om solceller og plusskunde

Hva er en plusskunde?

Ønsker du å bygge solcelleanlegg, sette opp en liten vindturbin eller har du et mikrokraftverk på eiendommen din? Produserer du mer strøm enn du bruker, ønsker du kanskje å selge den ekstra strømmen. Du som både bruker og selger strøm kaller vi en plusskunde.

Hvordan blir jeg plusskunde?

Du må godkjenne plusskundevilkår på . Du må også kontakte en elektroinstallatør, og elektroinstallatøren sender inn en nettmelding som vi må godkjenne.
Når anlegget er installert skal arbeidet ferdigmeldes av elektroinstallatør. Etter vi har mottatt ferdigmeldingen, registrerer vi anlegget ditt som et kombinasjonsmålepunkt og sender en bekreftelse til deg på epost (vanligvis i løpet av 1-2 uker). Du må selv opprette en strømavtale, som omhandler kjøp og salg av kraft, med din strømleverandør.
Mer informasjon om plusskunde-prosessen finner du .

Hvem kan kjøpe strømmen jeg produserer?

Mengden strøm du som plusskunde produserer og forbruker selv vil variere fra måned til måned. I de tilfeller du produserer mer strøm enn du bruker, kan du selge denne overskuddstrømmen til en strømleverandør som har avtaler for plusskunder. Informasjon om valg av strømleverandører finner du .

Hvor kan jeg se hvor mye strøm jeg produserer?

Oversikt over total mengde produksjon må du få fra ditt produksjonsutstyr. Oversikt over hvor mye strøm du har levert ut på strømnettet kan du se på . Her finner du oversikt over forbruk og produksjon via ulike grafer. Du kan også logge inn på elhub.no for å se oversikt over timesverdier fra strømmåleren.

Betaler jeg nettleie for egenprodusert strøm?

Du betaler ikke nettleie av det du selv bruker av egenprodusert kraft. Det er kun kraften du kjøper fra din strømleverandør du betaler nettleie for. Som kunde i Glitre Nett vil du motta 4 øre inkludert MVA per kWh du leverer ut på strømnettet. Dette er en del av nettleiens energiledd, og oppdaterte priser vil du til enhver tid finne .

Hva skjer dersom jeg leverer mer enn 100kW ut på strømnettet?

Du kan ikke være plusskunde dersom produksjonen din er så stor at du leverer mer enn 100kW ut på strømnettet. Da må du betale fastledd for all strøm du leverer ut på strømnettet. Men du kan fortsatt benytte egenprodusert strøm til å dekke eget strømforbruk.

Hvor stort solcelleanlegg kan jeg installere?

Du eller din elektroinstallatør kan få en automatisk vurdering av hvilken effekt som kan installeres hos deg. Dette gjør du ved å legge inn din målepunktID i vår .
(MålepunktID finner du på fakturaen din)
Om du ønsker en effekt som er større enn resultatet effektkalkulatoren gir, må Glitre Nett først vurdere om det er behov for forsterkning av lavspentnettet frem til ditt tilknytningspunkt. I de tilfellene det er behov for forsterkning, må dette utføres før ønsket effekt kan installeres. Elektroinstallatør melder inn ønsket effekt via nettmelding og saken må behandles av våre saksbehandlere.

Hvem betaler dersom strømnettet må oppgraderes?

Dersom du leverer strøm innenfor størrelsen på din hovedsikring og dette fører til at strømnettet må oppgraderes, er det Glitre Nett som betaler for oppgraderingen.
Men om du ønsker å utvide din hovedsikring og dette fører til at strømnettet må oppgraderes, må du betale et anleggsbidrag. Du kan lese mer om anleggsbidrag .

Hva gjør du dersom inverter kutter ved produksjon?

Dersom du opplever at inverter kutter når det produseres mer strøm, må du sende inn skjema for spenningsklage. Skjemaet finner du på .
Nyttig informasjon i en slik sak vil være innstilling og type inverter, hvor mange kWp anlegget kan produsere, dimensjon på kabel mellom inverter og strømmåleren og lengden på kabelen mellom inverter og strømmåleren. Vi ønsker også informasjon om forventet maksproduksjon.